Amalgerol talaj- és növénykondicionáló
Amalgerol - Gyógyszer a növénynek, orvosság a talajnak - Az egyik legjobb megoldás növényi problémákra.
Az Amalgerol története
Az Amalgerol® 75 éves múltra tekint vissza, eredetileg egy svájci vegyész fejlesztésének az eredménye. Kezdetben a terméket biológiai anyagként az állattartásban a trágya kezelésére, annak minél tökéletesebb bontására fejlesztették ki. A növénytermesztésben a növények és a talaj kezelésére tovább fejlesztve született meg jelenlegi változata, amelynek teljes szabadalmaztatott gyártási joga átkerült az ausztriai Innsbruckba a Hechenbichler GmbH családi vállalkozáshoz. Az Amalgerol® gyártása napjainkban is teljes titoktartás mellett folyik, annak érdekében, hogy a hamisítás elkerülhető legyen és szigorú gyártási előírások, rendszabályok alapján történik.
Összetétel, hatás
A hamisítás legkisebb lehetőségét is kizáró szigorú gyártási szabályok miatt az Amalgerol® pontos összetétele a mai napig titkos.
Az Amalgerol® engedélyokirata szerint az összetételt növényi kivonatok, növényi illóolajok, ásványi olajok képezik. A készítmény sötétbarna színű, olajos szagú és tapintású folyadék.
Az innsbrucki egyetem igazolása alapján az Amalgerol® 100 %-ban génmanipulált mentes alapanyagokból tevődik össze és kijuttatását követően környezetterhelés nélkül teljes mértékben biológiai úton lebomlik. A talajéletre gyakorolt hatások
Az Amalgerol® egy könnyen emészthető szénforrás a hasznos talajlakó mikroorganizmusok számára.
- Kijuttatható a talajra beöntözéssel, vagy permetezéssel is. A kezelés hatására a talajban rendkívül gyorsan és számottevően (176%) felszaporodnak a számunkra kedvező bontási folyamatokat segítő, a növényi tápanyagok felvételét gyorsító, a területen megtalálható talajbaktériumok.
- Hatására jelentősen csökken a növény számára káros hatásokat okozó mikroorganizmusok (pl. burgonyavarasodás, gyökérfoltosság, fuzáriumos gyökérnyaki megbetegedések, stb.), és talajlakó magasabb rendű kártevők (fonálférgek, talajlakó rovarkártevők, stb.) száma.
- A hasznos baktériumok jelentős felszaporodása gyorsabb szervesanyag bomlást eredményez, ami mérhető talajmelegedést (+2°C) okoz. Ez pedig a növények gyorsabb kelését és fejlődését segíti elő.
- A növényi maradványok lebontásának segítésével megszüntetjük a következő növényünket fertőző kórokozók életterét, áttelelését, azaz a majdani újbóli fertőzési lehetőségét is.
A talajbaktériumok felszaporodása magasabb mennyiségű széndioxid (+10% CO2) képződését eredményezi, ami lazítja a talajrögöket, elősegíti a növények kelését. A magasabb CO2 tartalom oldhatóvá, felvehetővé teszi a különböző tápelemeket. A bontási folyamat vége a jelentős tápelem feltáródás és elérhetőség. A fokozott kolloidképződés és az Amalgerol® növényi olaj tartalma összeragasztja a talaj por frakcióját, vagyis kialakul a morzsalékos szerkezet. A morzsalékos talajszerkezet kialakulásával jelentősen javul a talaj felesleges vízének (belvíz) elvezetése és fokozatosan kialakul az egészséges víz-levegő arányú talaj, amelynek jelentősen javul a hőháztartása is. Aktívabb talajélet mellett sokkal gyorsabban bomlanak el a növényi maradványok és a területre korábbi években kiszórt növényvédő szer hatóanyagok maradékai. A jobb talajélet következménye az egészségesebb kultúrnövény és a magasabb termésátlag. A talaj akár 1 méter mélyen is morzsalékos szerkezetűvé válik. A kelő vagy a kikelt növények könnyebben jutnak vízhez és tápanyaghoz. Ekkor a növény jobban gyökeresedik, gyorsabban és egyszerre kel, egyöntetűen növekszik. Az egyöntetű növényállományban a növényvédelmi kezelések időzítése is egyszerűbbé válik.
Növényekre gyakorolt hatások
Amikor Amalgerol®-lal permetezzük a növényt, akkor a gyökéren élő mikorrhiza gombák száma több mint hétszeresére nő. Ekkor nitrogénből 15%-kal, foszforból 72 %-kal, káliumból 89%-kal képes felvenni többet a növény.
Így könnyebben vészeli át az olyan napokat, amikor 45°C van, könnyebben kiheveri a jég-, vagy porverés, a szélviharok, a gyomirtók okozta stresszt. Több esetben, az Amalgerol® kétszikű kultúrnövényeket hormon, vagy totális gyomirtók elsodródása miatt a „halálból” hoz vissza úgy, hogy terméskiesés nem történik a veszélyes hiba ellenére sem. A jó kondícióban levő növény, miután könnyen és gyorsan tudja szállítani a talajból felvett tápanyagokat és könnyebben védi ki a kórokozók okozta támadásokat is. Az így kezelt növény nem dől le könnyen erős szél vagy az öntözővíz nyomására sem. Az Amalgerol® kezelés hatására a növény nem csak többet, de lényegesen jobb minőséget is állít elő. Szőlő, dinnye, cukorrépa esetében a plusz 1-3 % cukortartalom növekedés mellett javulnak az egyéb beltartalmi mutatók is. A sörárpa szintén magasabb szénhidrát mennyiséget állít elő. Olajos növényeknél szinte minden esetben kimutatható 2-3 % olajtartalom növekedés. Fás szárú növények vesszői beérnek időben beérnek a fokozottabb foszfor és kálium felvétel miatt, és így lényegesen kisebb a fagyok okozta kockázat. A lágyszárú növények is jobban ki tudják védeni akár a mínusz 5-6°C-ot is. A fagykár elleni védelem területén számos tapasztalat van szerte Európában az Amalgerol® használatával.