Danuba Ino Myc (3 liter)
Danuba Ino Myc - Folyékony Mikorrhiza, amely 30-50%-al növeli a növény víz és tápanyagfelvételét.
Összetétel:
Folyékony inokuluma a Rizophagus irregularis (Glomus irregularis) DAOM 197 198 törzsének |
1 millió spóra / liter |
A Mikorrhiza gomba már évmilliók óta támogatja a növényeket, hogy azok rossz talajviszonyok között is megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagot tudjanak felvenni. Ez nem karitatív tevékenység, hanem cserében a növény kész tápanyagokat (pl. cukrokat és aminósavakat) ad át a gomba számára.
Miért hasznos az Ino-Myc folyékony Mikorrhiza?
- Képes a növény tápanyag és vízfelvételét 30-50%-al megnövelni, így szárazságban vagy gyengébb talajokon is nagyobb termésre számíthatunk!
- A Mikorrhiza gomba olyan fehérjét választ ki (glomalin) mely elősegíti a talajmorzsalékok (aggregátumok) képződését, így javul a talaj szerkezete és vízmegtartó kapacitása.
- A Mikorrhiza gomba fokozza a növény ellenálló-képességét a talajból támadó kórokozókkal és kártevőkkel szemben.
Mikorrhiza, mint elsődleges talajszerkezet javító gomba
A Mikorrhiza gomba olyan fehérjéket pl. glomalin választ ki, mely elősegíti a talajszerkezet javulását azáltal, hogy talajmorzsalékok alakulnak ki. Ezek azok az apró sötét kis rögök, amiket a jó szerkezetű humuszos talajban találunk, ha elmorzsoljuk a tenyerünkben. Ezekben a talaj-aggregátumokban/talaj-morzsalékokban van a legintenzívebb élet, hiszen itt él a legtöbb hasznos baktérium és gomba, itt kötődnek meg a tápelemek és innen veszi át a növény gyökere.
Mikorrhiza gomba, mint testőr
A Mikorhiza gomba olyan anyagokat választ ki, mely képes fékezni a talajban lévő káros nematódák, baktériumok és gombák támadást. Ez az ő érdeke is, hogy megvédje a gazdatestet. Így fokozhatjuk a kultúrnövény ellenálló képességét. A Mikorrhiza gomba jelentős mennyiségű vasta képes felvenni a talajból, ami elsősorban a káros gombák növekedéséhez szükséges. Így azok növekedését akadályozzák!
Mikorrhiza gomba, az élelem szállító!
A Mikorrhiza gomba hifa fonala sokkal vékonyabb, mint a kultúnövény hajszálgyökere, így olyan helyekre is bejut, ahová a gyökérszőrök nem. A Mikorrhiza gomba képes olyan anyagokat kiválasztani, ami oldja a tápelemeket pl. foszfort és azt felvehető formába hozza. Ezt aztán elszállítja a növény gyökerébe. A Mikorhiza gomba annál hasznosabb, minnél kevesebb a víz és a tápanyag a talajban!
Mi rombolja a talajban a Mikorrhizát?
Gyakori talajművelés/ talajbolygatás. Ez szétszakítja a hífa fonalakat így azok nem tudnak tápanyagot és vizet szállítani. Nagy dózisú műtrágya csökkenti a Mikorrhiza gomba szerepét a talajban, hiszen ilyenkor nem szükséges segítenie a növénynek plusz tápanyagfelvételben. Sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb, ha csak kisdózisú starter műtrágyát adunk ki és utána a Mikorriza segít a növénynek Intenzív növényvédőszer használat, mely károsítja a talajban található hasznos baktériumokat és gombákat Nem szabad a Mikorrhizát Trichoderma gombával együtt kijuttatni, mert a Trichoderma mint "gomba Predátor”, elpusztítja azt is. Ha szeretnénk mindkettőt használni, akkor vagy előbb a Mikorrhizát juttassuk ki és várjunk 4-6 hetet hogy belenőjön a gyökérbe, így megvédi magát a Trichodermától, vagy a Trichoderma kezelés után várni kell 6-8 hetet, hogy annak koncentrációja lecsökkenjen a talajban.
Hogyan lehet fokozni a talaj Mikorrhiza tartalmát?
- A talaj állandó zölden tartásával, vagyis kultúrnövény - talajtakaró növény forgóval. Feketén tartott talajban nincs élő gyökér. Élő gyökér nélkül nincsennek hasznos gombák és baktériumok a talajban! Ezért "takarja be magát" a föld, ha magára hagyjuk! Az anyatermészet maximális biodiverzitásra törekszik! A monokultúra természet ellenes!
- Csökkentett, valamint a gyökérhez és lombra juttatott műtrágyával.
- Intenzív növényvédőszer használat, mely károsítja a talajban található hasznos baktériumokat és gombákat.
- Mikorrhiza tartalmú termékek használatával pl. MikoMax és Ino-Myc.
Felhasználási javaslat:
Szántóföldi és kertészeti kultúrákban minél közelebb a gyökérhez, maghoz kijuttatva.
Tárolás és szállítás:
minőségét 5-25°C között, közvetlen napfénytől védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 18 hónapig megtartja. A Danuba termékek optimális hatásához 25°C alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.
Biztonsági adatlap letöltése »