Danuba Ino Bact N-Cell (5 liter)
Danuba Ino Bact N-Cell - Bacillus amyloliquefaciens baktériumot tartalmazó szárbontó, biológiai termésnövelő anyag.
Összetétel: tápanyag feltáró és nitrogén megkötő baktérium
Bacillus amyloliquefaciens |
1 milliárd baktérium/ml |
Az Ino Bact N-Cell kétféle Bacillus amyloliquefaciens törzset tartalmaz ezek az I-4995 és I-4996. A két törzs által nagyobb alkalmazkodóképességet ad a terméknek különböző talajviszonyok között is. A termékben 1 milliárd baktérium van egy milliliterben. A javasolt 0,5 literes dózisban így 500 milliárd baktérium jut ki hektáronként.
Bacillus amyloliquefaciens
- Képes megkötni a levegőből a nitrogént. Ennek mennyisége függ a talajminőségétől de általában 20-25 kg hatóanyag, ami közel 100 kg Pétisónak felel meg. Így a szárbontás miatti káros pentozán hatást - plusz nitrogén műtrágyázás nélkül - eltudjuk kerülni.
- Nitrát érzékeny területeken segít a maximális nitrogén kijutatásában, hogy maximalizáljuk a termést. Plusz 20-25 kg/ha nitrogénnel számolhatunk műtrágyázás nélkül.
- Javítja a foszfor feltáródást és ezáltal emeli a növény számára a felvehető foszfor mennyiséget, Ez jelentősen segít a gyökeresedés és később a virágzás során a növény számára, mivel ezek a legenergia igényesebb folyamatok.
- Fokozza a vas, bór és magnézium felvehetőségét.
- Hatékony a gyökér patogén gombák és baktériumok ellen mint pl. Rhizoctonia, Pythium, Alternaria, és a Fusarium azáltal, hogy a gyökér közelében elfoglalja a helyet a többi káros gomba és baktérium elől. Kiszorítja őket.
- Növényi hormonokat termel, mellyel fokozza a növény növekedését.
- Képes auxint termelni, ami katalizálja a gyökér növekedését, elősegíti a csirázást.
- Megköti a talajban lévő nitrátot, így az nem mosódik ki a talajból és nem károsítja a talajvizet. Valamint ezzel fokozza a nitrogén műtrágyák hatékonyságát.
- Fokozza a talaj mikrobiológiai aktivitását, így gyorsul a szármaradványok lebontása ami csökkenti az életteret az azokon áttelelő káros gombáknak pl. Fuzárium vagy Szklerotínia.
Hogyan tudjuk fokozni a szárbontást és a káros gombák kiküszöbölését a talajból?
A Trichoderma gombáknak jelentős szerepük van a szármaradványok (cellulóz) lebontásában, hiszen egyes tanulmányok szerint azokat a Trichoderma gomba könnyebben bontja kisebb darabokra. Amit később a baktériumok képesek tovább bontani egészen az alap glükóz molekulákig. Így ha szeretnénk a szárlebontást maximalizálni, akkor érdemes a szárbontó gombákat és baktériumokat együtt kijuttatni. Az Ino Bact N-Cell mellé így a Tricho 2Mrd Trichoderma együttes kijuttatása az ideális, hiszen ebben a termékben van jelenleg a legmagasabb Trichoderma gomba hatóanyag.
Mi is a cellulóz?
Béta-D-glükózból elemekből felépített poliszacharid, vagyis egy összetett szénhidrát. Alapjában véve glükóz vagyis szőlőcukor molekulákból épül fel. Ez a fotoszintézis terméke a levegő széndioxidjából és a vízből. Szerep elsősorban az energia tárolása.
A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mivel ez a növények vázának az alapeleme. A fák 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és kender közel 80%-a. A vatta és papír közel 100%-ban cellulóz molekulákból áll. Mivel se vízben, de híg lúgokban vagy híg savakban nem oldódik, így lehet kiváló vázépítő és szigetelő anyag. A cellulóz molekula lánc alakú, míg a keményítőé spirális.
A béta-D-glükóz molekulák hidrogénkötésekkel kapcsolódnak össze, amit csak egyes gombák és baktériumok képesek lebontani. Ezen gombák és baktériumok termelnek olyan erős enzimeket, melyek képesek a cellulózt kisebb molekulákra, végül glükózra bontani. Így a megkötött napenergia újra visszakerül a biológiai körforgásba.
Felhasználási javaslat:
- legalább 200 liter vízben feloldva a szerves-anyagra kell permetezni és azt
- legkésőbb 24 órán belül bedolgozni a talajba.
- A terméket a kanna kinyitása után fel kell használni! Újra visszazárva és tárolva a gyártó nem tudja garantálni a minőséget.
- A javasolt 0,5 literes dózisban így 500 milliárd baktérium jut ki hektáronként.
- Kijuttatás után hosszú idő (24 óra) áll rendelkezésre a talajba való bedolgozáshoz.
Tárolás és szállítás:
minőségét 5-25°C között, közvetlen napfénytől védett száraz raktárban, eredeti csomagoló anyagban tárolva 18 hónapig megtartja. A Danuba termékek optimális hatásához 25°C alatti kijuttatási hőmérséklet szükséges.
Biztonsági adatlap letöltése »